Pozsonyi kifli
A pozsonyi kifli tésztája omlós élesztős tésztából készül. Ebből a tésztából készítjük a pozsonyi bejglit is.
Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg porcukor
40 dkg margarin fele sertészsír is lehet (Én így csináltam) 20 dkg mangalica zsírt tettem hozzá.
3 dl tej
2 db tojás sárgája
2 dkg élesztő
csipet só, reszelt citrom héj és vaníliás cukor
Ha fél adagot gyúrsz be, kb 26-27 db kifli lesz.
Töltelék:
Darált dió: kb. 40 dkg, rum ízlés szerint, mazsola vagy aszalt gyümölcsök ,fahéj ,reszelt citrom héja
Darált mák: kb. 40 dkg , 1 narancs reszelt héja, 2 narancs facsart leve, 1 evőkanál lekvár, (bármilyen jó), mazsola
Elkészítése:
Az összes alapanyagot összegyúrjuk és fél órát pihentetjük a hűtőben, közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
Összekeverjük a hozzávalókkal és készítünk hozzá cukros szirupot.
3 -4 dl vízhez 1 kg cukrot adunk. ( Mivel Én nem vagyok túl édes szájú, így Én 30 dkg nyírfacukorból készítettem a szirupot.) Túlhevített cukoroldatot készítünk és ezzel forrázzuk le a tölteléket.
A forrázás után 30 gr.-os gombócokat készítünk, majd hurkává gyúrjuk őket egyesével.
Majd kimérjük a tésztát 35gr. Kigömbölyítjük. Jó alaposan átgyúrjuk a gombócokat.
Ovális alakúra nyújtjuk a közepére tesszük a forrázott tölteléket és felgöngyölítjük .
Márványozás:
Lekenjük tojássárgájával majd betesszük a hűtőbe vagy hidegre és száradni hagyjuk. Miután megszáradt bekenjük tojásfehérjével és újra hideg helyre tesszük megszáradni.
Sütés 180-200 C fokon, amíg barna nem lesz .
Megjegyzések