MÉZESKALÁCSOK
Idén is kihagyhatatlan.
Most nem cukormázat, hanem magvakat használtam a díszítéshez.Frissen picit kemény a kalács,de másnapra megpuhul.
Még mindig nem vagyok csúcs szuper mézeskalács gyártásban,de remélem egyszer az Enyémek is szép szabályosak és vékonyak lesznek.:)
Tipp: Tedd dobozba a kalácsokat .Tegyél közéjük egy almát, csukd be a dobozt és másnapra megpuhul,de ha másnapra nem is harmad napra biztosan puha lesz.
Felteszem a receptet:
Most nem cukormázat, hanem magvakat használtam a díszítéshez.Frissen picit kemény a kalács,de másnapra megpuhul.
Még mindig nem vagyok csúcs szuper mézeskalács gyártásban,de remélem egyszer az Enyémek is szép szabályosak és vékonyak lesznek.:)
Tipp: Tedd dobozba a kalácsokat .Tegyél közéjük egy almát, csukd be a dobozt és másnapra megpuhul,de ha másnapra nem is harmad napra biztosan puha lesz.
Felteszem a receptet:
50dkgr liszt, 17dkgr porcukor, 20dkgr méz, 1csapott ek. szódabikarbóna, 1 ek. őrölt fahéj, 1 ek. szegfűszeg, vagy (mézeskalács fűszerkeverék 2 csapott evőkanál )2,5dkgr margarin, 1 egész tojás és 1 sárgája.
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A száraz anyagokat összekeverjük,a halom közepébe tesszük a mézet a margarint és a tojásokat.Összedolgozzuk.
Addig folytatjuk a gyúrást,amíg a tészta már nem ragad.A kész tésztát minimum 5-6 órát pihentetjük. TIPP:Nem szárad ki a tészta,ha nejlon zacskóba tesszük.
A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk. Nagy figurához 6-7mm vastagságúra, kisebb formákhoz 4-5mm vastagra nyújtsuk a tésztát.
A kiszúrt formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tasszük. TIPP: Ha légkeveréses sütőnk van ,kenjük be vízzel a sütiket, szép fényesek lesznek.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük,5-7 percig sütjük a figurákat
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A száraz anyagokat összekeverjük,a halom közepébe tesszük a mézet a margarint és a tojásokat.Összedolgozzuk.
Addig folytatjuk a gyúrást,amíg a tészta már nem ragad.A kész tésztát minimum 5-6 órát pihentetjük. TIPP:Nem szárad ki a tészta,ha nejlon zacskóba tesszük.
A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk. Nagy figurához 6-7mm vastagságúra, kisebb formákhoz 4-5mm vastagra nyújtsuk a tésztát.
A kiszúrt formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tasszük. TIPP: Ha légkeveréses sütőnk van ,kenjük be vízzel a sütiket, szép fényesek lesznek.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük,5-7 percig sütjük a figurákat
Díszítő cukormáz elkészítése:
1. tojásfehérjét kemény habbá verjük
2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot
3. hozzáteszünk egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizslisztet (utóbbi a hab keményégét fokozza, viszont túlzott használata fakóvá teszi az egyébként csillogó cukormázat)
4. amennyiben ételfestéket használunk, a végén adjuk hozzá
5. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat
6. tetszés szerint gyöngycukorral, tortadarával, stb. is díszíthetünk
*Jó tanács: *
Csak nagyon kemény habbal tudunk apró betűket és motívumokat rajzolni, ezt több porcukor hozzáadásával érhetjük el. Lágyabb mázzal elfolyóbb, nagyobb motívumokat tudunk készíteni. A zacskón vágott lyuk mérete ugyancsak alapvetően befolyásolja a díszítés végeredményét.
1. tojásfehérjét kemény habbá verjük
2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot
3. hozzáteszünk egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizslisztet (utóbbi a hab keményégét fokozza, viszont túlzott használata fakóvá teszi az egyébként csillogó cukormázat)
4. amennyiben ételfestéket használunk, a végén adjuk hozzá
5. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat
6. tetszés szerint gyöngycukorral, tortadarával, stb. is díszíthetünk
*Jó tanács: *
Csak nagyon kemény habbal tudunk apró betűket és motívumokat rajzolni, ezt több porcukor hozzáadásával érhetjük el. Lágyabb mázzal elfolyóbb, nagyobb motívumokat tudunk készíteni. A zacskón vágott lyuk mérete ugyancsak alapvetően befolyásolja a díszítés végeredményét.
Megjegyzések