2011. december 21.

MÉZESKALÁCSOK

Idén is kihagyhatatlan. 
Most nem  cukormázat, hanem magvakat használtam a díszítéshez.Frissen picit kemény a kalács,de másnapra megpuhul. 
Még mindig nem vagyok csúcs szuper mézeskalács gyártásban,de remélem egyszer az Enyémek is szép szabályosak és vékonyak lesznek.:)


Tipp: Tedd dobozba a kalácsokat .Tegyél közéjük egy almát, csukd be a dobozt és másnapra megpuhul,de ha másnapra nem is harmad napra biztosan puha lesz.


Felteszem a receptet:




50dkgr  liszt, 17dkgr  porcukor,  20dkgr  méz,  1csapott ek. szódabikarbóna,  1 ek. őrölt fahéj,  1 ek. szegfűszeg, vagy (mézeskalács fűszerkeverék 2 csapott evőkanál )2,5dkgr  margarin,  1 egész tojás és 1 sárgája.

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A száraz anyagokat összekeverjük,a halom közepébe tesszük a mézet a margarint és a tojásokat.Összedolgozzuk.
Addig fo
lytatjuk a gyúrást,amíg a tészta már nem ragad.A kész tésztát minimum 5-6 órát pihentetjük. TIPP:Nem szárad ki a tészta,ha nejlon zacskóba tesszük.
A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk.
Nagy figurához 6-7mm vastagságúra, kisebb formákhoz 4-5mm vastagra nyújtsuk a tésztát.
A kiszúrt formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tasszük. 
TIPP: Ha légkeveréses sütőnk van ,kenjük be vízzel a sütiket, szép fényesek lesznek.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük,5-7 percig sütjük a figurákat



Díszítő cukormáz elkészítése:


1. tojásfehérjét kemény habbá verjük

2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot

3. hozzáteszünk egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizslisztet (utóbbi a hab keményégét fokozza, viszont túlzott használata fakóvá teszi az egyébként csillogó cukormázat)

4. amennyiben ételfestéket használunk, a végén adjuk hozzá

5. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat

6. tetszés szerint gyöngycukorral, tortadarával, stb. is díszíthetünk


*Jó tanács: *

Csak nagyon kemény habbal tudunk apró betűket és motívumokat rajzolni, ezt több porcukor hozzáadásával érhetjük el. Lágyabb mázzal elfolyóbb, nagyobb motívumokat tudunk készíteni. A zacskón vágott lyuk mérete ugyancsak alapvetően befolyásolja a díszítés végeredményét.




 Jó sütögetést!!!!! Illatozzon a konyhátok!!!!!!
Megjegyzés küldése