Madarak





Már jó ideje nem írtam a madarainkról, ezért egy kis beszámolót tartok róluk.
Januárban összeköltözött Vili és Borsika  :)  . Könnyen egymáshoz szoktak. Oly annyira,hogy nagyon egymásba szerettek  :)
. Jó nézni , ahogyan csőröznek, tolásszák egymást, játszanak és veszekednek. :)
Ez a jó oldal, de időnként vannak gondok is velük. Úgy néz ki Vili nagyon érzékeny és allergiás a porra. Sajnos ez jellemző náluk, mivel vannak púder tollaik is,ami szintén porzik ,ha nem fürdenek rendszeresen.És ha nem megfelelő a pára tartalom,akkor könnyen előfordul, hogy püsszögnek,folyik az orruk stb. Most már kitapasztaltuk ilyenkor mit kell tenni,hogy azonnal megszünjön az orrfolyás, prüsszögés. Először is van egy -két csoda szer,ami nem gyógyszer, de gyógykészítmény madaraknak ,mint pl ezek

 http://www.hema.hu/?scr=products(m:product),rf&action=product&load_pr_id=99&load_pc_id=3

http://www.hema.hu/?scr=products(m:product),rf&action=product&load_pr_id=99&load_pc_id=3

Időnként fokhagyma, citrom , és infra lámpa.
Azt már sikerült elérni,hogy párásítani tudunk,mert vettünk egy nagyon jó párásítót. Ez nem csak egyszerű párásító, hanem atka,pollen ,vírus és baktérium ölő is . Nagyon megvagyunk vele elégedve  és az ára is baráti a többi párásítóhoz képest.
A neve AirWolf

Bővebben itt :
http://airwolf.hu/uj/legtisztito

Ezeket azért írom itt le,mert hátha akad olyan olvasó, aki madarászdokik és esetleg szűksége lenne hasonló vagy esetleg ilyen készítményre.

Már csak egy pára elszívóra van szükségünk,mert időnként felszökik a pára 60 vagy annál magasabb százalékra és akkor, azért prüsszögnek a madarak. Egyszóval vannak árnyas oldalak,de hát tudom egy éremnek is két oldala van.........

Örülök, mert sikerült megalakítani néhány nagyon lelkes papagájos ismerősnek egy klubbot,ahol havonta összejövünk és megosszuk tapasztalatainkat, kérdéseinket egymással.
Úgy néz ki jó kis társaság jött össze.Pár nappal ezelőtt Dr. Molnár Péter jött el előadást tartani az egyetemről,ami sokunk számára hasznos volt.  Azt javasolta, hogy Vilit jó lenne megvizsgálni, a prüsszögése miatt. Nem biztos, hogy csak allergia.Javasolta, hogy vegyek kenet mintát a váladékból, ami folyik az orrából és vigyem be hozzá az egyetemre ,hogy megnézze. Meg próbálkozom majd vele.
Közben napi szinten osszuk meg kérdéseinket, örömünket ,bánatunkat egymással  az egyik közösségi oldalon zárt csoportban. Nagyon örülök,hogy bekapcsolódhattam Én is ebbe a csoportba.
Borsinál is akad egy-egy titokzatos tevékenység. Azt vettük észre, hogy időnként rebegteti a szárnyát és fuldokló, gágogó hangot ad ki. Egy másik Dr. szerint ez csak egy viselkedési tevékenység. És ugyan azt mondta az egyik papagáj klub alapító is. Az Ő amazonja is időnként csinálják. Azt mondja ez egy  udvarlási jelenség náluk. Lehet az is ,de akkor csinálja fő képpen, ha  por és szöszös ruhák közelébe  kerül. Olyan ,mintha befulladna.
Múltkor szétszedtek egy szépiát (Hal csont. Csőr koptatáshoz, plusz kalcium forrás) és a portól,ami akkor keletkezett elkezdett megint gágogó,fuldokló hangot kiadni. Pedig a Vili,akkor ott sem volt, (udvarlás gyanánt) a közelében sem. Amióta kicseréltük a bőrülőgarnitúrán a védelmet  pamut (Gumis lepedőre,hogy ne csípkedjék,kakilják le ) azóta nincsen gondunk, mert előtte szintén mindig ezt produkálta a Borsi.
Egyszóval csupa titok,rejtély számunkra ez az egész. Még az a jó,hogy vidámak, élénkek.

A Pennantok kibírhatatlanok időnként.Olyan hangosak,hogy ,,megőrülünk" tőlük. Szervezzük,hogy kitesszük Őket nyárra a szabadba.Persze nem a lakótelepre,mert a szomszédok nem sokáig tűrnék a kiabálásukat, hanem lehet, hogy anyuékhoz elvisszük Őket.

Borsi mesterien fújja a kis nótákat, mintha furulyázna :)  . Múltkor Az egyik lakotelepi fickó megkérdezte a Gyulát ,hogy Én fújom állandóan a furulyát? Gyula mondta Neki, hogy nem Én ,hanem a papgájok. Elkerekedett a szeme.Papagájok??....
Erre azt mondta. Tényleg?,, Mert furcsa volt,hogy állandóan ugyan ott rontja el."  Azt is furcsállotta hogy nem sikerül megtanulnom rendesen ennyi gyakorlás után :) :)
Van egy idős Bácsi a szembe házban. Ő múltkor gratulált a zenei pályámhoz.... :) Mondtam Neki,hogy nem Én zenélek,hanem a papagájok fújják. De Ő nem vette komolyan ,amit mondok.Erre azt híresztelgeti, többek közt ennek a fickónak is Ő mondta, vagyis megerősítette, hogy Én fújom a nótákat reggeltől estig  :)     Akkorát nevettünk a Gyulával!  :)  Most már eléggé sokan tudják itt a lakótelepen,hogy a papagájok, azok,akik hangoskodnak nálunk. Kíváncsi vagyok hogyan fogadják majd Velencén Őket a szomszédok és az utcai járókelők,ha oda költözünk, mert ott sokat fognak kint lenni a teraszon.

Tehát madárügyről ennyi információm van.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések