Keresés ebben a blogban

2011. november 27.

Advent

Beköszöntött az Advent időszak.Sokak számára kész rémálom,ahogy beindul a vásárlások kezdete. Minden üzlet, szupermarket tele hömpölygő ember áradattal. Már rágondolni is rossz.!! Mi próbáljuk ezt elkerülni több-kevesebb sikerrel néha össze is jön.
De vissza térve az adventre, számomra mindig teles- tele van várakozással. Szeretem ,amikor a konyhában a szegfűszeg illata terjeng. A késő estéékbe nyúló kreatívkodásokat (festegetés, dekoráció készítés, sütögetés, ajándék készítés stb) a feldíszített lakás hangulata. Mind-mind örömmel tölti ki a napjaimat.
A koszorúk,kopogtatók elkészültek már szombaton. Ilyenkor a szüleinknek is Én készítem .
 Próbáltam  egyszerű de mutatósra  készíteni a koszorúkat. 


Akit érdekelnek a hagyományok bizonyára sokat olvastak már erről az ünnepi körről is.
Én mégis úgy gondolom néhány mondatot beillesztek ide az Adventről.

Az advent az egyházi év része, Jézus születésének az ünneplésére (karácsony) való előkészület. Az advent négy vasárnapot foglal magában, melyek közül a Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső, azaz advent első vasárnapja jelenti az egyházi év kezdetét. Az adventi idő a Mária-kultusz kiemelkedő időszaka, ekkor hangzanak a hajnali roráté misék. A néphagyományokban az advent a szerelmi varázslatok időszaka is. A hozzá kapcsolódó számos népszokás egyike az „adventi koszorú” készítése.Az 5. századtól az advent a karácsonyt megelőző böjti idő volt, mely Szent Márton (november 11.) ünnepével kezdődött. Az advent Galliában keletkezett, majd a 6. században Róma átvette, és a böjti időből itt lett liturgikus idő, öt vasárnappal. VII. Gergely pápa volt az, aki négyben határozta meg az advent vasárnapjainak a számát, melyet a későbbiekben a protestáns felekezetek is átvettek.
A keleti egyház nem tartja liturgikus ünnepként az adventi időszakot, de a 8. századtól böjti időszakot tart a karácsony előtt, november 14-étől. Az adventi idő alatti böjtölés szokása tulajdonképpen a húsvétot megelőző nagyböjtöt utánozza. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, mely utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélyétől tette függővé.Az advent jelentése „ünnepélyes megérkezés”. Karácsony előtt az egyház négy vasárnapon át készül az Úr megérkezésére. Az ünnepélyes megemlékezés elsősorban személyes újraátélésre szólít. Az advent liturgikus ünnepe azonban nemcsak visszaemlékezés, hanem valóság. Az advent megünneplése tehát ezt jelenti: a hívők újra átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amelyet ez az esemény előkészít. Ezen a módon egyre mélyebben érzik át Isten közeledését, a bennük lévő sötétségnek a fölszakadozását. Az advent Jézus eljövetelének minden módját jelképezi, mindenekelőtt az Úr akkori, emberi alakban való világba lépését. Az egyház közös liturgiáját sok helyen népszokások is kiegészítik. Szokás például adventi koszorú készítése, amelyre négy gyertya van felerősítve. Az egymást követő vasárnapokon mindig eggyel több gyertyát gyújtanak meg: ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz mindig világosabb.

Nincsenek megjegyzések: