Tavaszi tisztító kúra

Remélem mindenkinek jól telt a húsvéti ünnepe!? Nekem elég zsúfoltra sikeredett, mint mindig,de reménykedve, hogy hamarosan tényleg megérkezik a jó idő megkezdtük a tavaszi méregtelenítő kúránkat.

Minden tavasszal és ősszel csinálunk egy 1 hónapos tisztító kúrát. (Jól jön most az ünnepek után úgy érzem.)
Dió és csalán levél teát iszunk felváltva reggelente éh gyomorral.

Érdemes megcsinálni . Nagyon jó lesz utána.   (Én Gyuri bácsi gyógyteáit iszom)

Néhány  szó a gyógynövények jótékony hatásáról.

Csalán:
 az ízületi gyulladással járó lüktető érzés-különösen a köszvény okoztára  enyhülést hozhat. 
A szájon át elfogyasztott csalánnak emellett vízhajtó és hisztamintermést gátló, hatása van. Kitűnő vér tisztító.
 Főbb előnyei: Vizelethajtóként a csalán megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, ezáltal számos, betegség kiegészítő kezelésében szerepe lehet. A húgyúti fertőzésben szenvedőknél fokozza a vizelet kiválasztást, és így a vizelettel együtt kiürülnek a betegséget kiváltó kórokozók is. A menstruációt, megelőző puffadásérzést is a visszatartott víz okozza, ezért azoknál a nőknél, akik a menstruációt megelőzően csalánkészítményeket fogyasztanak, enyhébbek lesznek ezek a tünetek. A gyógynövény a magas vérnyomást is csökkentheti, ami egyébként részben a szervezet folyadék- visszatartása okoz-, de ilyen célra csak a kezelőorvossal történt egyeztetés után alkalmazza. A csalán a szénanátha tüneteinek is egyik jól bevált ellenszere. A pollenre és más allergénekre reagálva az allergiás szervezet egy gyulladást okozó vegyületet, hisztamint termel, amelynek hatására orrdugulás és könnyezés lép fel. A csalánban viszont egy olyan flavonoid van, a kvercetin , amely képes meggátolni a hisztamin termelődését. 
Egy kísérlet során a különféle allergiás reakcióktól szenvedő kísérleti alanyoknak több mint a felénél a csalán kifejezetten enyhítette az allergia tüneteit, szemben a placebóval, ahol ilyen hatásról nem számoltak be. 
További előnyei: A csalán enyhítheti a férfiaknál a prosztata-megnagyobbodással járó panaszokat. 
A megnagyobbodott prosztata miatt a húgycső beszűkült, és vizeletürítési nehézségek lépnek fel. 
Ilyenkor a csalán lassíthatja a prosztata megnagyobbodását. 

Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet. 




Dió levél:

A diólevelet  június végétől augusztusig gyűjtjük, olyankor, mikor már szép sötétzöld a színe de még nem jelennek meg rajta  a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.
Hagyományos felhasználása: tonizáló, stimuláló, emésztést elősegítő és salaktalanító.  Ezért ajánlják angolkórra, nyirokrendszeri betegségekre, tüdő- és csonttbc-re. Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre és az izomzatra. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést. Antibiotikus hatása régóta ismert a népgyógyászatban. Vidéken a lépfenét is kúrálták vele.
Cukorbetegséget is kezelnek vele, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúság érzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenésre és gyomorhurutra használják.
Belsőleg: naponta 1-3 csésze az előbbi esetekben. Hat hét folyamatos fogyasztás után ajánlatos egy 3-4 hetes szünetet tartani.
Külsőleg nőgyógyászati problémákra (fehérfolyás, méhgyulladás), ekcémára, tejallergiára, korpára és hajhullásra, visszérsebekre, szemhéj duzzanatra, mandulagyulladásra és fekélyes sebekre használják. Angliában fejtetű és atka ellen használták megelőzésre.  Orrpolip esetén az orrba felszívott diólevél tea hatásos. 

forrás: http://www.egeszsegtipp.hu,         http://gyorgytea.hu/     







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések