Fermentált uborka, akár a kovászos ubi

 Az uborkák tegnap bekerültek az üvegekbe . Így is ès úgy is.A nagy üvegben kovászolódik krumplival ,a kicsik fermentálódnak télire. 

A fermentált ubik karácsonykor lesznek kibontva , hogy a kovászos ubi íze és zamata az ünnepi asztalon is megtalálható  legyen.🥰

,,Ez egy régi bevált technika a zöldségek, gyümölcsök hűtő és fagyasztó nélküli tartósítására. A fermentálás főzést, cukrot, citromsavat és ecetet sem igényel, hanem kizárólag a termény felületén megtalálható jótékony baktériumok végzik a munkát, így tápértéke lényegesen nagyobb, mint egy befőttnek, vagy ecettel eltett savanyúságnak, ráadásul, ha jól csináljuk, a zöldségek roppanósak, de könnyen haraphatóak maradnak. Sok tartósítási eljárás - különösen az ipari megoldások - a természetes baktériumok megsemmisítésére, az étel sterilizálására törekszenek. Így azonban a táplálékunk "halott", és sokkal kevésbé táplálja a bélflóránkat.


Probiotikum, amit laktózérzékenyek is fogyaszthatnak

Számtalan különbözőféle fermentálási, erjesztési eljárás létezik, amikor különböző típusú baktériumok végzik a munkát, a szójaszósz, a sör, a bor, az ecet és a kovász is fermentálással készül. A zöldségek és gyümölcsök fermentálása során a levegőben is megtalálható lactobacillus baktériumok végzik a munkát, ezért a baktériumok neve miatt tejsavas erjedésnek is nevezik a folyamatot. A laktózhoz és a tejhez azonban semmi közük, így tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják a fermentált ételeket! 

A fermentálás során megnövekszik a hasznos baktériumok száma, az egészségre káros, rothasztó baktériumokat pedig a savanyítás elején kikapcsolja a sós felöntőlé. A mostani táplálkozási kultúra lényegesen kevesebb "bélbarát" baktérium bevitelét teszi lehetővé, kevesebben fogyasztanak kovászos kenyeret, aludttejet. A bolti élelmiszerek esetében a minél sterilebb eljárások növelik a termékek szállíthatóságát, és hosszabb eltarthatósági idejét, így viszont sajnos nem jutunk a hozzá a beleinket kibélelő, az ételek emésztését végző, és minket tápanyagokkal ellátó baktériumflórához. Ebben nyújtanak nagy nagy segítséget a fermentált zöldségek.

Még több vitaminhoz és ásványi anyaghoz férünk hozzá bizonyos zöldségekben, mint ha nyers vagy főtt állapotban fogyasztanánk

A legtöbb zöldségek vitamin-, és ásványianyag-tartalma a fermentálás során könnyebben elérhetővé válik a szervezetünk számára, így jobban hasznosul. Például a nyersen nehezebben emészthető, értékes tápanyagait kemény cellulózzal védelmező káposzta, retek, répa, cékla vagy káposzta fermentálás után is friss, harapható, de nyers állapotánál puhább és könnyebben emészthető lesz. Ugyanakkor nem veszti el a benne lévő nyersanyagokat, mint akkor, ha például főzéssel puhítanánk meg.’’


Fermentálás menete az uborkának

 1l vizet ( legjobb a szűrt víz) felforralni abba sót tenni pl Himalaya vagy parajdit,  de  semmi képen ne legyen jódozott a só.

1 l vízbe 1 evőkanál só kell. Ez az 1%-os só oldat.
Vissza kell hűteni  a felforralt sós vizet.  Steril üvegbe beletenni a jól megmosott uborkákat, fokhagymákat (ízlés szerint ) kaprot, utána felönteni a sós lével. Jól lezárni ,de sérülés mentes legyen az üvegtető, különben penész( kham) keletkezhet rajta.
A konyha pulton szoktam tárolni kb 2 hétig, amíg aktívan erjed. Sziszegő hangot lehet majd hallani, de nem kell semmit csinálni vele. Az üveg alá érdemes tenni esetleg egy kistányért vagy tálcát, mert erjedéskor minimális levet ereszthet.
Jó munkát hozzá 😍🥒🥒


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések