Hajtogatott élesztős tészta(Blundel tészta teljeskiőrlésű rozslisztből)
Néhány nappal ezelőtt ezt a sütemény tésztát gyakoroltam itthon. Nem tartozik a kedvenceim közé a sütése,mert igen bonyolult és időigényes. Persze ha elkészül már nem így gondolom,mert nagyon finom. Tulajdonképpen ez az a tészta, amiből a kakaós csiga és túrós batyu készül ,amit a pékségekben és a boltokban árusítanak.
Finom-finom! A kinézete még nem az igazi,de a sok gyakorlás,majd talán segíteni fog ,hogy tetszetős legyen...........
Készítettem fázis fotókat az elkészítéséről !
Ennek a tésztának az alapja egy vajas tömb, aminek minimum 8 órát kell pihennie a hűtőben. Ez a vaj sütésközben kisül belőle,úgyhogy nem lesz olyan tömény az íze.
A vajas tömb hozzávalója:
20 dkg liszt (15 dkg rozs, 5 dkg finom liszt)
48 dkg margarin
Alaposan összedolgozni és a hűtőben állni hagyni.
Tészta hozzávalói:
80 dkg liszt (65 dkg rozsliszt, 15 dkg finom liszt)
12 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 dl tej
4 db tojás sárgája
4 dkg élesztő
só, reszelt citrom hájja, vanilliás cukor
Összegyúrtam a hozzávalókat.
Majd a négy szélét kifelé nyújtottam,mint egy lóherét, a közepén meghagytam a domború részt.
A domború részre ráhelyeztem a vajas tömböt és az egymással szemben lévő 4 fület egymásra felhajtottam.
Majd keresztben megcsapkodtam a sodrófával, hogy a vajas tömböt szétoszlassam.
Egy szimpla ráhajtást készítettem. Az úgy történik,hogy a tészta egyik felét a közepéig behajtom, majd a másik oldalát ráhajtom. ( A lisztet ecsettel lesöprögetem róla.)
Amikor elkészült a ráhajtás magam fele fordítom a tésztát ebben a pozícióban. Az oldalait lezárom plussz elől is.
Hajtottam egy duplát. Közepéig mind két szélét behajtottam, majd egymásra hajtottam.
Nyújtás. Alatta és felül lisztezni kell,hogy ne ragadjon le a tészta.
Elfeleztem a tésztát. Egyik feléből túrós táskát készítettem a másik feléből kakaós és diós csigát.
10x10-es négyzetekbe vágtam. Beletettem a túrót és batyu formát készítettem belőle.
Finom-finom! A kinézete még nem az igazi,de a sok gyakorlás,majd talán segíteni fog ,hogy tetszetős legyen...........
Készítettem fázis fotókat az elkészítéséről !
Ennek a tésztának az alapja egy vajas tömb, aminek minimum 8 órát kell pihennie a hűtőben. Ez a vaj sütésközben kisül belőle,úgyhogy nem lesz olyan tömény az íze.
A vajas tömb hozzávalója:
20 dkg liszt (15 dkg rozs, 5 dkg finom liszt)
48 dkg margarin
Alaposan összedolgozni és a hűtőben állni hagyni.
Tészta hozzávalói:
80 dkg liszt (65 dkg rozsliszt, 15 dkg finom liszt)
12 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 dl tej
4 db tojás sárgája
4 dkg élesztő
só, reszelt citrom hájja, vanilliás cukor
Összegyúrtam a hozzávalókat.
Cipót gyúrtam belőle és letakarva hagytam 20 percet pihenni.
Kinyújtottam. (Ügyeltem,hogy ne tapadjon le a tészta,így liszteztem alul és felül)
Amikor elkészült a ráhajtás magam fele fordítom a tésztát ebben a pozícióban. Az oldalait lezárom plussz elől is.
Fél órát pihentettem.
Újra kinyújtottam.
Hajtottam egy duplát. Közepéig mind két szélét behajtottam, majd egymásra hajtottam.
Újra lezártam a széleket.
Fél órát pihentettem.
Diós csiga
Kakaós csiga
Ilyen lett.
Megjegyzések